altijd tot 40% korting * + gratis verzending vanaf € 55,- (NL)
9,3
2388 reviews
Naar boven

Geneesmiddelen

(1.884 artikelen)
Vaak is het zo dat een gewone verkoudheid of griep meestal een week duurt. Ook als de dokter iets voorschrijft duurt het vaak net zo lang. Veel problemen worden namelijk door ons eigen lichaam hersteld en dat duurt nu eenmaal een bepaalde tijd. Maar gelukkig zijn er ook zelfzorg geneesmiddelen waarmee we de klachten gewoon kunnen verlichten. Geneesmiddelen die je zelf kunt kopen, dus zonder recept van de dokter, vallen onder de categorie zelfzorg. Over het algemeen zijn vier hoofdgroepen van van deze type zelfzorgmiddelente onderscheiden: reguliere, homeopathische, fytotherapeutische en antroposofische geneesmiddelen. Elk type heeft zijn eigen voordelen en beperkingen. De meeste mensen kiezen op grond van persoonlijke voorkeur voor middelen van een bepaald type.

SNEL VINDEN: pijnstilling | aambeien | wondverzorging | hooikoorts | koortslipstoppen met roken | wagenziekte | homeopathie
Kies een categorie

Arts bezoek of zelfzorg geneesmiddelen?

Bewust bezig zijn met uw eigen gezondheid, noemt men ook wel “Zelfzorg”: goed voor uzelf zorgen. Zelfzorg doelt op voorkómen van gezondheidsproblemen door een gezonde manier van leven, maar ook het zo nodig toepassen van geneesmiddelen. Zelfzorggeneesmiddelen zijn vrij verkrijgbaar, dat wil zeggen zonder recept en dus zonder tussenkomst van de huisarts.

Veel van de klachten waarmee huisartsen geconfronteerd worden zijn onschuldig. Bovendien staan de huisarts vaak dezelfde middelen ter beschikking als die u zelf kunt kopen. Verkouden of grieperig is iedereen weleens en vaak weet u waarom u een bepaalde klacht hebt: spierpijn na het sporten, buikpijn of maagpijn na een flinke maaltijd. Veel kwalen zijn niet bedreigend, hooguit lastig. Ze gaan vanzelf weer over, maar kunnen u wel belemmeren in je gewone functioneren. En dat hoeft niet. U kunt er zelf iets aan doen. Zoek hier en bestel zelfzorggeneesmiddelen die uw klachten kunnen helpen verlichten.

Let op! Er zijn echter signalen die je niet moet negeren. Bij twijfel of bij plotseling onverklaarbare symptomen, ga altijd direct naar uw huisarts en vraag om advies.

Wat valt er onder geneesmiddelen?

Geneesmiddelen omvatten stoffen die bedoeld zijn voor diagnose, behandeling, verlichting of preventie van ziekten. Dit kan een breed scala aan producten omvatten, zoals medicijnen voor menselijk gebruik, vaccins, anticonceptiemiddelen, bloedproducten en producten voor diagnostisch gebruik. Geneesmiddelen worden vaak gereguleerd door gezondheidsautoriteiten om ervoor te zorgen dat ze veilig en effectief zijn.

Welke soorten medicijnen zijn er?

Er zijn verschillende soorten medicijnen, die meestal worden ingedeeld op basis van hun therapeutische doelen of werkingsmechanismen. Enkele veelvoorkomende categorieën zijn:
 • Pijnstillers en ontstekingsremmers: Bijvoorbeeld paracetamol, ibuprofen.\
 • Antibiotica: Gebruikt om bacteriële infecties te behandelen.
 • Antivirale middelen: Voor de behandeling van virale infecties.
 • Antischimmelmiddelen: Om schimmelinfecties te behandelen.
 • Antihypertensiva: Medicijnen tegen hoge bloeddruk.
 • Antidepressiva en anxiolytica: Voor de behandeling van depressie en angst.
 • Antihistaminica: Gebruikt bij allergieën.
 • Vaccins: Om immuniteit op te bouwen tegen bepaalde ziekten.
 • Hormonale geneesmiddelen: Bijvoorbeeld anticonceptiemiddelen of hormoonvervangende therapie.
 • Chemotherapie: Voor de behandeling van kanker.
 • Immunosuppressiva: Om het immuunsysteem te onderdrukken, bijvoorbeeld na orgaantransplantaties.
Houd er rekening mee dat het gebruik van medicijnen specifieke indicaties en gezondheidsclaims heeft. Het is essentieel om medicijnen alleen te gebruiken zoals voorgeschreven in de bijsluiter en om eventuele vragen over geneesmiddelen met een gekwalificeerde zorgverlener te bespreken.

Wat is het verschil tussen een receptplichtig en vrij verkrijgbaar geneesmiddel?

Receptplichtige geneesmiddelen vereisen een doktersrecept voor aanschaf, omdat ze potentieel sterke effecten hebben of risico's met zich meebrengen. Vrij verkrijgbare (zelfzorg)geneesmiddelen kunnen zonder recept worden gekocht omdat ze als veilig worden beschouwd voor algemeen gebruik.

Waarom is het belangrijk om de bijsluiter van een geneesmiddel te lezen?

De bijsluiter bevat belangrijke informatie over het geneesmiddel, zoals de werkzame stof, indicaties, bijwerkingen, contra-indicaties, dosering en bewaarvoorschriften. Het lezen van de bijsluiter helpt bij een juist gebruik en minimaliseert risico's.

Wat is zelfzorg en wanneer moet ik professioneel medisch advies zoeken?

Zelfzorg omvat het gebruik van vrij verkrijgbare geneesmiddelen en andere producten zonder recept om milde symptomen te behandelen. Professioneel medisch advies is nodig als symptomen aanhouden, verergeren of als er sprake is van ernstige gezondheidsproblemen.

Kan ik vrij verkrijgbare medicijnen combineren met voorgeschreven medicatie?

Het is belangrijk om een zorgverlener te raadplegen voordat je vrij verkrijgbare medicijnen combineert met voorgeschreven medicatie, omdat er interacties kunnen optreden die de werkzaamheid of veiligheid beïnvloeden.

Wat zijn veel voorkomende bijwerkingen van geneesmiddelen?

Bijwerkingen variëren afhankelijk van het geneesmiddel, maar veel voorkomende bijwerkingen zijn onder andere misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid, maagklachten en allergische reacties. Raadpleeg een zorgverlener als bijwerkingen aanhouden of ernstig zijn.

Mag ik alcohol gebruiken terwijl ik bepaalde medicijnen gebruik?

Sommige medicijnen kunnen de werking ervan beïnvloeden wanneer ze worden gecombineerd met alcohol. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen over het gebruik van alcohol tijdens medicatie.Echter het gebruik van alcohol tijdens medicatie wordt altijd afgeraden.

Wat moet ik doen als ik een dosis van mijn medicatie heb gemist?

Volg de instructies op de bijsluiter of raadpleeg een zorgverlener als je een dosis hebt gemist. Neem nooit een dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen zonder medisch advies.

Zijn er natuurlijke alternatieven voor geneesmiddelen?

Sommige mensen gebruiken kruiden, supplementen of andere natuurlijke remedies als alternatief voor geneesmiddelen. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn en met een zorgverlener te overleggen, omdat natuurlijke producten ook risico's met zich mee kunnen brengen en interacties kunnen hebben met medicijnen.

Onthoud dat zelfzorg verantwoordelijkheid en voorzichtigheid vereist, en het raadplegen van een zorgverlener bij twijfel altijd een goede keuze is.

Vitatheek, kwaliteit voor een voordelige prijs

Kijk op uw gemak even rond, het bestelproces is eenvoudig en overzichtelijk. Als u besteld heeft, zorgt Vitatheek ervoor dat u de producten snel in huis heeft. Om het voor u nog beetje makkelijker te maken hebben we alle geneesmiddelen ingedeeld naar merk, adviesbehoefte, inhoud, toedieningsvorm, aantal, doelgroep en prijs. Gebruik deze filters om uw selectie te verfijnen en vind alle passende geneesmiddelen die uw klachten helpen verlichten!